Bourbon a whisky, czyli jak prawidłowo rozróżniać alkohole?

Whisky to trunek, który jest dostępny w wielu rodzajach. Jego smak i aromat zależą od regionu, w którym są produkowane. Dlatego warto wiedzieć, czym różnią się od siebie poszczególne warianty tego alkoholu.

Whisky – co to takiego?

Pod tym terminem kryje się napój alkoholowy, który powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego, który następnie jest poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Trunek ten kojarzy się nam najczęściej z krajami anglosaskimi. To właśnie Irlandię i Szkocję uznaje się za kolebką tego alkoholu. Dopiero stamtąd whisky trafiła dalej do Stanów Zjednoczonych, Kanady, czy Japonii. Początki tego runku sięgają VI wieku. Iryjscy mnisi mieli w tym czasie trudnić się produkcją „wody życia”. Powstawała ona poprzez destylację produktów fermentacji owoców. Stosowało się ją w celach leczniczych. Pomagała chociażby przy kolce czy ospie. Za twórcę whisky uważa się nawet samego św. Patryka. Whisky, którą znamy do dziś natomiast, ukształtowała się w XVIII wieku.

Czym charakteryzuje się europejskie whisky?

W Europie whisky posiada bardzo silną pozycją. Od średniowiecza gości ona na dworach królewskich i podczas wielu ważnych uroczystości. Szkoci tak bardzo uwielbiają whisky, że postanowili zastrzec oryginalną recepturę, by nikt nie psuł dobrego imienia trunku marnymi podróbkami. I w ten sposób w 1909 roku uchwalono The Scotch Whisky Act. W ustawie tej zawarto normy, jakie musi spełnić alkohol, by mógł szczycić się mianem szkockiej whisky. Alkohol musi powstać ze szkockiej wody i słodu jęczmiennego. Zacier zbożowy jest poddawany fermentacji  wyłącznie przy użyciu drożdży. Whisky szkocka dojrzewa w używanych dębowych beczkach o pojemności do siedmiuset litrów.

Amerykański bourbon a szkocka whisky – co je odróżnia?

Whisky trafiła do Stanów Zjednoczonych za pośrednictwem szkockich i iryjskich imigrantów. Warunki panujące na nowym kontynencie wymagały jednak od przyjezdnych dostosowania przepisu. I w ten sposób powstał bourbon. Produkuje się go z zacieru opartego na kukurydzy. W mieszance musi być jej co najmniej 51%, jednak wielu producentów decyduje się nawet na 70% zawartości. Różnica między bourbon a whisky jest także w procesie leżakowania. W Ameryce alkohol ten wlewa się do nowych, dębowych beczek na okres co najmniej dwóch lat. Oba trunki są dostępne w polskiej dystrybucji. Na tej stronie znajdziesz różne ich warianty https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. Bez wychodzenia z domu możesz więc przekonać się jak smakuje bourbon, a jak whisky. Różnice w smaku będą na pewno zauważalne.

Dodaj komentarz