Stal 1.2363 – specyfika i zastosowanie

W przemyśle stal jest w zasadzie pewnikiem, wykorzystywanym w tak wielu dziedzinach, że trudno wyobrazić sobie dalszy rozwój bez stosowania tego materiału. Co ciekawe, na rynku występuję wiele różnych rodzajów stali – do pracy na gorąco lub zimno, mniej lub bardziej rozciągliwych, a także z różną wytrzymałością na wysokie temperatury. Dzisiaj zajmiemy się stalą do pracy na zimno, oznaczaną jako 1.2363 czy też X100CrMoV5.

Co charakteryzuje stal 1.2363

Przede wszystkim jest to stal narzędziowa, przeznaczona do pracy na zimno. Charakteryzuje się sporą ciągliwością, dużą skrawalnością oraz odpornością na hartowanie. Wykazuje też wytrzymałość na odkształcenia i pęknięcia w czasie obróbki termicznej. Co więcej, jest odporna na ścieranie, co czyni ją świetnym zamiennikiem dla innych stali narzędziowych, które zawierają 12% Chromu. Warto też wspomnieć, że stal NCLV jest materiałem wykazującym dobrą szlifowalność oraz zachowującą kształt podczas hartowania.

Ten typ stali najczęściej wykorzystywany jest do obróbki plastycznej metali, tłoczenia lub obróbki drewna czy cięcia na zimno. Spotkać go można w produktach takich jak noże, wykrojniki, szczęki do walcowania gwintów, frezów czy narzędzi służących do tłoczenia.

Warto też wspomnieć o właściwościach mechanicznych 1.2363, a prezentują się one następująco:

      • Twardość w stanie +A: <241 HB
      • Twardość w stanie +A +C: <261 HB
      • Twardość po hartowaniu: >62 HRC
      • Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu w temperaturze:
        • 200℃ = >62 HRC
        • 250℃ = 60,8 HRC
        • 300℃ = 58,0 HRC
        • 350℃ = 57,7 HRC
        • 400℃ = 58,3 HRC
        • 450℃ = 58,4 HRC
        • 500℃ = 56,0 HRC
        • 550℃ = 51,0 HRC
      • Przewodność cieplna, λ: 21 W * m-1* K-1
      • rozsz. liniowej α: 10,7 * 10-6 K-1

    To kolejny rodzaj stali do zadań specjalnych, wykorzystany w odpowiednich warunkach może okazać się naprawdę trwałym i funkcjonalnym materiałem, który zagwarantuje wytrzymałość finalnego produktu przez lata.

Dodaj komentarz